Substante active in fructe si legume rosii
Substantele active cele mai des intalnite in fructe si legume sunt vitaminele A, C, D, F, K si grupa B. De asemenea, intalnim minerale precum calciu, magneziu si potasiu. Antioxidantii prezenti in legume si fructe protejeaza sanatatea. Aceste substante sunt concentrate in diferite tipuri de fructe si legume in functie de culoarea lor.
In cazul fructelor si legumelor rosii, cele mai importante substante prezente sunt licopenul si antocianina.
Licopenul este responsabil, printre altele, de culoarea rosie a tomatelor, a pepenelui verde si a grapefruitului rosu. Apartine familiei carotenoidelor si este un tip de antioxidant care are rol in prevenirea deteriorarii celulelor. Capacitatea antioxidanta a acestuia este de doua ori mai mare decat cea a beta-carotenului.
De asemenea, licopenul ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si reduce riscul de aparitie al atacului de cord si al accidentului vascular cerebral. Totodata, licopenul protejeaza sistemul respirator de daunele provocate de fumul de tigara si reduce efectele negative aparute in urma expunerii la soare.
Antocianina este un pigment intalnit in alimentele de culoare rosie si este benefic pentru sanatatea cardiovasculara. Aceasta substanta se gaseste in cirese, prune rosii, zmeura, capsuni, rodie, coacaze, mere rosii, pere rosii, grapefruit roz si rosu, pepene verde si tomate. Vinul rosu este, de asemenea, bogat in antociani.
Mai multe studii stiintifice arata ca fructele rosii bogate in antocianina au efecte benefice asupra functiei cognitive si asupra urmatoarelor sisteme: imunitar, nervos si circulator. Antocianina ajuta si la prevenirea diabetului.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!