Substante active in fructe si legume verzi
Substantele active cele mai des intalnite in fructe si legume sunt vitaminele A, C, D, F, K si grupa B. De asemenea, intalnim minerale precum calciu, magneziu si potasiu. Antioxidantii prezenti in legume si fructe protejeaza sanatatea. Aceste substante sunt concentrate in diferite tipuri de fructe si legume in functie de culoarea lor.
In cazul fructelor si legumelor verzi, cea mai importanta substanta prezenta este clorofila.
Clorofila este un pigment care da culoarea verde alimentelor si indeplineste diferite functii in organism. Din categoria fructelor verzi fac parte merele verzi, pepenele verde, perele verzi, strugurii verzi, kiwi si avocado.
Potrivit unor studii, consumul de legume si fructe care contin clorofila duce la o crestere a cantitatii de hemoglobina in sange, proteina responsabila cu transportul de oxigen in organism.
Alimentele bogate in clorofila furnizeaza cantitati importante de potasiu, calciu, vitamina B (acid folic), vitamina C, beta-caroten, luteina (protejeaza retina de soare si, in general, protejeaza impotriva deteriorarii celulelor) si fibre. Aceste alimente sunt potrivite pentru persoanele cu hipertensiune arteriala si retentie de lichide, deoarece au un usor efect diuretic.
Pe langa clorofila, fructele verzi contin inca doua componente extrem de benefice: izocianatii si quercitina. Izocianatii continuti de alimentele verzi previn aparitia cancerului la san, iar quercitina protejeaza impotriva colesterolului crescut si reduce inflamatia in cazul unei alergii.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!