Substante active in fructe si legume portocalii si galbene

Substante active in fructe si legume portocalii si galbene

Substantele active cele mai des intalnite in fructe si legume sunt vitaminele A, C, D, F, K si grupa B. De asemenea, intalnim minerale precum calciu, magneziu si potasiu. Antioxidantii prezenti in legume si fructe protejeaza sanatatea. Aceste substante sunt concentrate in diferite tipuri de fructe si legume in functie de culoarea lor.

In cazul fructelor si legumelor portocalii si galbene, cea mai importanta substanta prezenta este beta-carotenul. Acest pigment se gaseste intr-o concentratie mare si este cel care le coloreaza in portocaliu si galben.

Beta-carotenul este un precursor al vitaminei A. Ajuns in organism, acesta protejeaza corpul de boli infectioase si il ajuta sa lupte impotriva lor. De asemenea, favorizeaza imbunatatirea vederii si ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si degenerative (cum ar fi ateroscleroza). Deficitul de vitamina A cauzeaza dificultatea vederii pe timp de noapte.

Alimentele din familia citricelor, cum ar fi portocalele, mandarinele si lamaile, contin flavanoni, un tip de flavonoide care actioneaza ca un antioxidant puternic. Putem considera ca din aceasta categorie fac parte si fructe precum caisele, smochinele galbene, kiwiul galben, mangoul, merele galbene, piersicile, pepenele galben, papaya, ananasul şi bananele.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *