Echilibrul alimentar – cheia imunitatii
Sezonul rece aduce cu sine anumite probleme de sanatate pe care nu trebuie sa le neglijam. Diferenta de temperatura interior-exterior si fluctuatiile vremii de la o zi la alta afecteaza puterea de aparare a organismului, scazandu-i imunitatea. Corpul nostru nu reuseste sa tina pasul acestor schimbari si cedeaza usor in fata virozelor si infectiilor.
Vulnerabilitatea organismului indica prezenta unui sistem imunitar scazut. Sedentarismul, lipsa de odihna, precum si stresul, dar mai ales deficienta nutritionala sunt doar cativa factori care au un impact major asupra sistemului nostru imunitar. Exista nenumarati stimuli care pot contribui la fortificarea in mod natural a organismului. Adoptarea unui stil de viata sanatos si evitarea exceselor, precum si a tutunului si acoolului sunt cateva dintre recomandarile specialistilor. O dieta echilibrata sta la baza armoniei sanatatii.
Cel mai simplu mod de a veni in ajutorul sistemului nostru imunitar este prin intoarcerea la natura. Toti nutrientii de care avem nevoie se gasesc in alimentele oferite de mediul inconjurator. In momentul privarii organismului de aceste substante nutritive, corpul nostru devine fragil si usor de atacat de microbi. De asemenea, imunitatea mai este influentata de anotimpuri si de inaintarea in varsta. Iarna este cel mai mare dusman al imunitatii, fiind perioada cea mai joasa in fluctuatiile mecanismului de aparare.
Totodata, reducerea numarului de calorii aduce un plus imunitatii. Procesul de slabire imbunatateste functionarea celulelor. Astfel, pierderea in greutate este in legatura directa cu stimularea capacitatii de aparare a corpului. Aportul de minerale, aminoacizi, antioxidanti si vitamine trebuie sa fie unul ridicat, acestea fiind substantele care, asociate cu odihna si activitatea fizica, intaresc organismul.
Alimentele cu cel mai mare continut de nutrienti sunt fructele si legumele. Consumate in stare naturala sau sub forma lichida, ele sunt sursa de hrana a celulelor corpului. Daca optati pentru consumarea lor sub forma de suc, cel mai indicat este sa le preparati acasa, cu ajutorul unui storcator cu presare la rece. Un astfel de storcator este Juissen. Cu ajutorul acestuia, prepararea sucurilor este mult mai usoara si mai sanatoasa. Acesta foloseste tehnologia presarii la rece, pastrand 65% din nutrientii alimentelor. Totodata, timpul de digestie este miscorat la 10-15 minute, iar savoarea si aromele se intalnesc intr-un suc omogen si colorat. Aloe vera, ananasul, mangoul, citricele, patrunjelul, ardeiul gras, rosiile si cartofii dulci sunt doar cateva dintre alimentele cele mai eficiente pentru consolidarea imunitatii. Iata o reteta pentru un suc gustos, perfect pentru intarirea si protectia organismului pe timpul zilelor reci de iarna.
Suc de aloe vera cu mere si ananas
Ingrediente:
2 mere verzi
o jumatate de ananas
1 bucatica de radacina de ghimbir
1 bulb de fenicul
o lingurita de suc aloe vera
Se spala si se curata alimentele. Se adauga in palnia storcatorului toate alimentele solide. Dupa obtinerea sucului, se adauga aloe vera.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!